Hosea

  UP-DATE'S -- Hier vindt U de recente wijzigingen, toevoegingen en actuele publicaties

 

 

 

 

 

Start
Omhoog
English
עברית
EspaŮol
Wie zijn wij?
Activiteiten
Shabbath in Susya
Thora
Emuna
Mitswot
Het Joodse vragertje
Messias
Beth HaMikdash
Joods denken
Jodendom
Kabbalah
ISRAEL
Zionisme
Aliyah
Gebeden
Zmirot
Citaten
Links
Noachidisch
Lectuur

 

 

 

 

 

Direct naar de Bijbelstudies

 

 

Introductie

 

De profeet Hosea was de zoon van Be'eri uit de stam van Ruben. Hij profeteerde ongeveer tussen de jaren 752 en 723 voor de Gewone Jaartelling in het land IsraŽl. (zie het historisch overzicht van de tijd waarin de profeten leefden).

 

Hosea maakte als profeet de volgende koningen mee:

 

Van het koninkrijk Judah de koningen Uzziah, Jotham, Achaz en Hiskia

Van het Tien-stammenrijk   de koningen Jerobeam, Zecharia, Menachem, Pekahiah, Pekah, en Hosea .

 

Hosea was profeet net voor en in de eerste periode van tijdsperiode van de profeet Jesaja. Ondanks dat het boek met de profetieŽn van Hosea een stuk kleiner (en daarom in een aantal niet-Joodse vertalingen bij de kleine profeten wordt gerekend) is als het boek met de profetieŽn van zijn tijdgenoot Jesaja werd Hosea in zijn tijd gezien als een relatief grotere profeet als Jesaja, volgens de Joodse wijzen was Hosea de grootste profeet van zijn tijd. Het boek Hosea wordt wel als het krachtigste boek van de profeten gezien.

 

 

De lijn van het boek Hosea:

 

Het boek Hosea bevat profetieŽn over het Tienstammenrijk en het koninkrijk Judah en kondigen het oordeel van God, de ballingschap, aan als het volk zich niet bekeert. Oorzaak van de val is het gebrek aan kennis van God (4:6), kennis die verkregen wordt door vertrouwd te zijn met God en dus ook met Zijn geboden. Doel van de oordelen en de ballingschap is dat het volk weer terug verlangt naar God, om Hem weer te dienen. (2:16). Uiteindelijk zal het volk weer in de goedheid van God en Zijn instructies geloven (2:26) en zo weer aan God gaan verbinden en verlangen naar het leiderschap van God en onderwerpen aan de door God aangestelde koning, de Messias, zoon van David die weer koning zal zijn (als koning David) over heel IsraŽl. Koning over het koninkrijk Judah en het Tien-stammenrijk samen wat weer ťťn volk zal zijn wat God en elkaar liefheeft.

 

Naast het brengen van de oordeelsboodschap spreekt Hosea direct, verweven door het hele boek heen over de belofte van herstel. Het volk zal weer vertrouwd zijn met God en zijn geboden opvolgen. Er zal weer broederschap en eenheid zijn.

 

 

Bijbelstudies:

Hosea 1-3

Hosea 4-6

Hosea 7-9

Hosea 10-12

Hosea 13-14

 

 

 

 

 

Start ] Omhoog ] Hosea 1-3 ] [ Inhoud ]

Voor vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan
webmaster@shalom-center.org
Laatst bijgewerkt: 29 november 2021